Onze voedselproductie veroorzaakt natuurverlies

Natuurverlies

Vandaag, op Wereldvoedseldag, publiceert Wereld Natuur Fonds (WNF) een onderzoek waaruit blijkt dat 91 procent van de Nederlanders niet weet dat voedselproductie wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies.

Wereldvoedseldag staat wereldwijd in het teken van voeding en voedselzekerheid, maar dat voedselproductie en -verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van verlies van plant- en diersoorten is nog nauwelijks bekend. Landbouw is namelijk de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Daarnaast wordt 69 procent van het zoetwater verbruikt voor voedselproductie.

Het Nederlandse onderzoek is onderdeel van een internationale enquête, waarbij mensen uit Australië, Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland zijn bevraagd. Deze landen staan namelijk voor de grootste uitdagingen als het gaat om natuurverlies gerelateerd aan het voedselsysteem.

Ook in Nederland is de vaak intensieve landbouw de grootste bedreiging voor natuur. De rijkdom aan dieren en planten in Nederland keldert in een rap tempo. Op dit moment bestaat al zo’n twee derde van ons landschap, en daarmee van onze natuur, uit boerenland. Het is van groot belang dat in de toekomst de landbouw samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.

Dat kan wanneer natuurorganisaties, overheid, bedrijfsleven, voedselproducenten en consumenten allen bijdragen aan oplossingen door samen te werken. Zo kunnen consumenten een verschil maken door vaker te kiezen voor plantaardige producten en duurzaam geproduceerd voedsel.

Bron: Nieuws.nl

Lees ook: Albert Heijn naar #minderverpakkingen en recyclen

Geef een reactie