Fudgey vegan en glutenvrije brownies

Fudgey vegan en glutenvrije brownies

Als je het goede voornemen hebt om in 2019 minder te snoepen dan kan je deze fudgey vegan en glutenvrije brownies beter niet maken. Anders zijn ze zeker de moeite waard! Het recept komt van Liv B.

Ingrediënten
Brownies
-1 el chiazaad met 3 el water*
-225 gram boekweitmeel
-50 gram cacaopoeder
-1 tl baking soda
-300 gram suiker
-180 ml gesmolten kokosolie
-120 ml amandelmelk
-1 tl vanillearoma
-50 gram chocolade chips

Chocolate frosting
-1 el plantaardige (vegan) boter
-3 el cacaopoeder
-1 tl vanillearoma
-1 el amandelmelk
-100 gram poedersuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Begin met het mengen van het chiazaad en water. Zet dit mengsel even aan de kant zodat het een soort papje kan worden. Klop vervolgens het meel, cacaopoeder en de baking soda door elkaar. Meng in een aparte kom de suiker, kokosolie, amandelmelk, het vanillearoma en chiamengsel door elkaar. Voeg daarna het droge mengsel toe aan het natte mengsel en roer totdat het een beslag wordt. Voeg als laatste de chocolade chips toe aan het beslag. Bekleed een bakvorm of ovenschaal van ongeveer 21×21 cm met bakpapier en giet het beslag in deze vorm/schaal. Bak de brownie ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt checken of de brownie klaar is door er een satéprikker in te steken. Wanneer deze prikker droog (eventueel met wat kruimels) eruit komt, is de brownie klaar. Haal dan de brownie uit de oven en laat ‘m goed afkoelen.

Meng ondertussen met een mixer de ingrediënten voor de frosting. Voeg de poedersuiker beetje voor beetje toe, want dat mixt beter. Wanneer je de frosting te nat vindt, voeg je iets meer poedersuiker toe. Wanneer je de frosting te droog vindt, kan je wat amandelmelk toevoegen. Smeer de frosting over de brownie. Snijd vervolgens de brownie in stukken. Geniet van je fudgey vegan en glutenvrije brownies!

Fudgey vegan en glutenvrije brownies

*Wist je dat een chiazaad-watermengsel een goede vervanging is voor ei? Rens Kroes adviseert de volgende verhouding: 1 ei = 1 el chiazaad gemengd met 100 ml water. Door dit mengsel 15 minuten te laten staan, ontstaat er een stevige, ei-achtige pudding. Deze tip kun je dus gebruiken om je recepten veganproof te maken!

Lees ook: Lactose- en tarwevrije Chocolate Chip Cookies

Geef een reactie