Staycation: De Spoorzone in Tilburg

De Spoorzone

De term ‘staycation’ is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘stay’ en ‘vacation’. Het betekent zoiets als een ‘thuisblijfvakantie’ of een ‘vakantie in eigen land’. De term ontstond in de jaren 2008 en 2009, ten tijde van de financiële crisis. Een staycation ontstond in deze tijd dus vaak uit financiële nood, maar steeds vaker zie je dat mensen vakantie vieren in eigen land vanwege de impact die vakanties (kunnen) hebben op de omgeving. Zo zorgt een vakantie per auto of vliegtuig al snel voor veel CO2-uitstoot én kan toerisme de natuur en cultuur van het bestemmingsland beschadigen. En waarom zou je veel geld uitgeven aan een dure vakantie naar het buitenland als er in Nederland nog zoveel moois te ontdekken is? Kijk maar eens naar Tilburg, daar is de Spoorzone (het gebied aan het spoor en het station) volop in ontwikkeling!

De Spoorzone
De Spoorzone in Tilburg is een gebied van 75 hectare groot, aan het spoor en het station. Van 1868 tot 2011 was in dit gebied ‘Hoofdwerkplaats Tilburg’ van de Nederlandse Spoorwegen gevestigd. Het gebied was destijds nagenoeg afgesloten voor buitenstaanders en had doordoor de bijnaam ‘Verboden stad’. In 2011 werd de werkplaats opgeheven en bleven er een aantal oude, industriële gebouwen over. Sinds 2011 ondergaat dit gebied een ontwikkeling waarbij oud en nieuw samenkomen. De oude gebouwen worden opgeknapt en nieuwe kantoren, horeca en uitgaansmogelijkheden vestigen zich daar. Bovendien is sinds januari van dit jaar ook de nieuwe stadsbibliotheek in de Spoorzone te vinden.

EVE

Horeca
In de Spoorzone zijn steeds meer culinaire hotspots te vinden. Zo staat centraal in de Tilburgse Spoorzone de monumentale Polygonale Loods waar vroeger, via een enorme draaibrug, locomotieven naar binnen werden gereden voor onderhoud. Nu is die loods het thuis van EVE (op de foto). EVE staat voor Eten Voor Eten. Een deel van de opbrengst doneert het restaurant namelijk aan het World Food Progamme. Het doel is om jaarlijks minimaal 100.000 maaltijden te doneren. Een goed excuus om daar een lekkere lunch naar binnen te gaan werken! 

Tegenover EVE, in het oudste gebouw van de Spoorzone dat nog behouden is gebleven, bevindt zich Restaurant De Houtloods. Dit gebouw stamt uit 1867 en werd vroeger gebruikt om hout in op te slaan, vandaar de naam van het restaurant. In dit restaurant kan je genieten van wat exclusievere gerechten waarbij je een blik in de pannen kunt werpen. De keuken is namelijk het kloppend hart van de zaak. Het broertje van De Houtloods staat ernaast, namelijk Eetbar De Wagon. In dit opgeknapte treinstel uit 1930 kun je ’s ochtends, ’s middags én ’s avonds genieten van creatieve gerechten.

Iets verderop in de Spoorzone vind je, een beetje verstopt, een andere wagon, namelijk die van Stoom 013. In deze blauwe, oude wagon worden de lekkerste koffies en taartjes geserveerd. De eigenaren werken daarbij graag met biologische producten en ingrediënten, het liefst zoveel mogelijk van lokale bedrijven zodat ze die zelf (met de fiets) op kunnen halen. De rest van de horecagelegenheden in de Spoorzone mag je zelf gaan ontdekken!

Bibliotheek Nieuwe Stijl

LocHal
De LocHal is een hal waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden. Deze hal is sinds het begin van dit jaar de nieuwe huiskamer van Tilburg geworden, doordat, onder andere, de Bibliotheek Nieuwe Stijl zich heeft gevestigd in dit gebouw. Een bibliotheek in een nieuwe stijl omdat het concept van de bibliotheek aan het veranderen is. Mensen komen er namelijk niet meer alleen om boeken te lenen. Daarom wil de Bibliotheek Nieuwe Stijl niet alleen een rijke collectie aan boeken aanbieden (op de foto), maar ook mensen een podium bieden en voor hen een werkplaats creëren in de verschillende stijlkamers en labs. Zo kunnen Tilburgers er terecht om hun talenten te ontdekken en zichzelf te ontplooien. Hierdoor wordt dit industrieel erfgoed een inspirerende plek voor zowel inwoners van de stad als niet-Tilburgers.

De Spoorzone

The Look
Het vintage vestje dat ik aan heb op bovenstaande foto, heb ik gekocht via de app van UnitedWardrobe. Deze app is echt een aanrader als je je kledingkast wilt verduurzamen! Mocht je op zoek zijn naar meer tips voor een duurzame kledingkast, klik dan hier.

Lees ook: Citytrip Praag

Geef een reactie