Gluten- en lactosevrije Carrot Cake

Carrot Cake

Laatst schreef ik over EVE, een restaurant in de Spoorzone van Tilburg. Toen ik daar was, at ik een super lekkere carrot cake. Niet gluten- en lactosevrij, maar dat mocht wel voor een keertje. Dat heeft ertoe geleid dat ik zelf een keer carrot cake wilde maken, maar dan wel gluten- en lactosevrij. Ik struinde het internet af naar een recept en kwam uiteindelijk uit bij een van Albert Heijn die ik supermakkelijk, met een paar kleine aanpassingen, gluten- en lactosevrij kon maken. Die aanpassingen deden ook niets af aan de smaak, want de cake was echt verrukkelijk!

Ingrediënten
-1 winterpeen
-200 g margarine (+ extra om in te vetten)
-150 g (fijne) kristalsuiker
-2 middelgrote eieren
-1 mespunt zout
-200 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel
-1 tl kaneel
-125 g blanke rozijnen
-100 g Arla Lactofree roomkaas
-125 g poedersuiker
-1 zakje vanillesuiker

Carrot Cake

Bereiding
De winterpeen raspen is waarschijnlijk het meeste werk van het hele recept, begin hier dan ook mee. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm, van ongeveer 20 x 20 cm, in. Smelt 150 gram margarine in een pan. Meng daarna de gesmolten margarine met de geraspte wortel, de suiker, de eieren en het zout met een mixer of garde in een kom. Voeg het bakmeel beetje bij beetje toe aan het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor. Roer de rozijnen erdoor en giet het beslag in de bakvorm. Bak de carrot cake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Test de gaarheid met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen). Neem de cake uit de oven en laat minstens één uur afkoelen.

Laat de andere 50 gram margarine zacht worden. Roer daarna de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer totdat er een glad glazuur ontstaat. Haal de cake uit de bakvorm en leg op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen. Zet de cake nog 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (let op: het glazuur wordt niet helemaal hard). Snijd vervolgens de cake in stukken. Geniet ervan!

Carrot Cake

Lees ook: Fudgey vegan en glutenvrije brownies

Geef een reactie