De #ikreisanders belofte

#ikreisanders

Vliegen doen we (bijna) allemaal: is het niet voor vakantie, dan is het wel voor werk of familie. Dat is ook logisch, want het vliegtuig is vaak de snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manier om je bestemming te bereiken. Helaas is vliegen ook de meest milieubelastende manier van reizen. De luchtvaart is één van de snelst groeiende uitstoters van broeikasgassen en zal in 2050 naar verwachting verantwoordelijk zijn voor 22% van de globale CO2-uitstoot. Toch wordt vliegen vanuit overheden gestimuleerd met subsidies en belastingvrijstellingen. Zo zit er geen BTW op vliegtickets en betalen luchtvaartmaatschappijen geen accijns op brandstof. Dat terwijl andere sectoren hun uitstoot juist proberen terug te dringen.

De Jonge Klimaatbeweging die de #ikreisanders belofte heeft opgesteld, is van mening dat met de juiste investeringen het merendeel van de Europese vluchten vervangen kan worden door een efficiënt netwerk van milieuvriendelijkere vervoermiddelen, zoals de trein en bus. Daarom voeren zij actie voor een Europees transportbeleid waarin duurzaamheid centraal staat. Dat doen zij door middel van de #ikreisanders belofte. Daarbij hebben ze tot doel dat wij Nederlanders de volgende belofte maken:

Voor mijn volgende vakantie ga ik serieus alternatieven voor vliegen bekijken. Als het qua prijs en gemak vergelijkbaar is met vliegen, beloof ik een duurzaam alternatief te kiezen.

Door met zoveel mogelijk mensen deze belofte te ondertekenen, laten we zien dat we duurzaam reizen belangrijk vinden en onze verantwoordelijkheid willen nemen. Klik hier om deze belofte te ondertekenen!

Foto: Indebuurt/ANP

Lees ook: Trees for All: compenseer de CO2-uitstoot van je reis!

Geef een reactie