Virtuele spraakassistenten bevorderen seksisme

Spraakassistenten

Waarom hebben de meeste virtuele spraakassistenten vrouwelijke namen? En waarom gedragen deze spraakassistentes zich onderdanig? UNESCO heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat virtuele spraakassistenten vaak worden geprojecteerd als jonge vrouwen, inclusief seksistische vooroordelen ten opzichte van vrouwen, waardoor de genderkloof blijft bestaan. UNESCO geeft hiervoor als reden dat er nauwelijks vrouwen werken in teams waarin zulke digitale tools worden ontwikkeld.

“I’d blush if I could”
Het rapport is getiteld “I’d blush if I could”, wat verwijst naar de reactie die Siri, de vrouwelijke spraakassistent van Apple, geeft wanneer ze wordt uitgescholden voor ‘bitch’. Sinds april 2019 is Siri’s reactie aangepast naar “I don’t know how to respond to that”. Helaas bevordert deze laatste reactie alsnog de onderdanigheid van de spraakassistent. Ook andere spraakassistenten staan niet hun mannetje wanneer ze grove opmerkingen naar hun ‘hoofd’ geslingerd krijgen. Zo houdt Amazon’s Alexa het op een “Nou, dank voor de feedback” en zegt de Google Assistent dat ze het niet begrijpt.

In Silicon Valley, waar een groot deel van de producten op het gebied van kunstmatige intelligentie ontwikkeld worden, is het overgrote deel van de medewerkers man. De onderzoekers denken dat dat het seksisme in de apparaten in stand houdt. Dat is problematisch. Wanneer een spraakassistent verlegen reageert op beledigingen, vergroot dat namelijk de normalisering van seksistische intimidatie en gescheld in het dagelijks leven. Bovendien maakt het gebruiken van vrouwenstemmen in technologische apparaten vrouwen het ‘gezicht’ van eventuele fouten in de hardware terwijl die voornamelijk geprogrammeerd zijn door mannen.

Oplossingen
De onderzoekers geven enkele adviezen om het seksisme in de producten te verminderen. Zo zouden digitale spraakassistenten niet standaard vrouwelijk gemaakt moeten worden en zouden de stemmen op zo’n manier geprogrammeerd moeten worden dat ze gender-gerelateerde beledigingen sterk afkeuren. Bovendien zouden meer vrouwen en meisjes gestimuleerd moeten worden om hun technologische skills te ontwikkelen zodat er meer vrouwelijke input wordt geleverd bij de creatie van nieuwe technologieën.

Bron: UNESCO/NOS
Foto: Unsplash

Lees ook: 7 rake tweets over de abortus-ban in Alabama

Geef een reactie