Must read: Het water komt

Het water komt

Heb jij het gratis boekje van Rutger Bregman – Het water komt – al gelezen? Tot en met 30 april kun je een exemplaar laten opsturen. Wil je het meteen lezen? Dan kun je ook het e-book downloaden (of een PDF-bestand zodat je het op je computer kunt lezen). Het boekje kan je makkelijk binnen een uur uithebben, maar hou je niet zo van lezen dan kan je ook het luisterboek downloaden. Voor alle drie de opties klik je hier.

Voor dit boekje interviewde Rutger Bregman, journalist bij De Correspondent, zeven wetenschappers over de stijgende zeespiegel. Het gevolg van klimaatverandering. Hij schrok zich rot van wat deze wetenschappers hem vertelde. De dreiging van klimaatverandering is namelijk veel groter voor Nederland dan de meeste mensen zich realiseren. Hij liet één van die wetenschappers, geograaf Kim Cohen, een kaart van Nederland schetsen van ons land in het jaar 2300, als we de strijd tegen het water zouden hebben verloren. Dat is onderstaande kaart. Het lichtgrijze gedeelte is het stuk land dat we dan aan de golven hebben overgegeven. Eeuwen aan erfgoed, cultuur en geschiedenis zullen dan verloren gaan.

Het water komt
Bron: Het water komt

Het boekje is ook een interessant geschiedenislesje. Met in de hoofdrol ingenieur Johan van Veen, wie al ver voor 1953 de watersnoodramp voorspelde én de Vader van het Deltaplan is. Maar het gaat ook over schipper Arie Evegroen. Hij heeft met zijn 18 meter lange schuit in 1953 een gat in de dijk bij Nieuwerkerk gedicht (zie de bovenste foto). Dat heeft voorkomen dat niet heel Holland (Noord en Zuid) toen al ten onder is gegaan.

Johan van Veen wist dat we van onze geschiedenis kunnen leren. Hij wist namelijk dat Nederland door talloze stormvloeden was getroffen (gemiddeld zestien per eeuw). Het was dus wachten op de volgende. Helaas hebben weinig anderen zo’n historisch besef als Johan van Veen, want elke keer is gebleken dat er een ramp nodig was om het land wakker te schudden. Rutger Bregman vraagt zich voor nu dan ook af of het nu weer mis moet gaan voordat er actie wordt ondernomen. Wil jij actie ondernemen? De Correspondent heeft een klimaatgids geschreven waarin je kan lezen wat je als ‘gewone’ Nederlander kunt doen tegen klimaatverandering.

Bron: Het water komt – Rutger Bregman / Foto: nietbangvoorwater.info – Hans Middenkoop

Lees ook: 4 dingen die we kunnen leren van het programma Gefileerd

Geef een reactie