Nationale Week Zonder Vlees 2020

Week Zonder Vlees

Van maandag 9 maart tot en met zondag 15 maart vindt de Nationale Week Zonder Vlees 2020 plaats. Doe jij mee?

Waarom een week zonder vlees?
De organisatoren vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom willen ze een flexitarisch eetpatroon promoten, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je namelijk ongeveer 770 gram dierenvlees, 130 liter water en 13.3 kg uitstoot aan broeikasgassen. Dit laatste staat ongeveer gelijk aan 76 km rijden met een gemiddelde auto.

Met deze week zonder vlees hopen de organisatoren dat mensen geïnspireerd raken om standaard één of meer dagen in de week geen vlees gaan eten. Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren namelijk echt op te tellen! Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je namelijk bijna zes kilo aan vlees, tegen de duizend liter aan water én zo’n 565 kilometer rijden met een gemiddelde auto.

Hoe pak je een week zonder vlees aan?
In plaats van een stukje (bereid) vlees van 100 gram eet je bijvoorbeeld 100 gram kant-en-klare vleesvervanger, 135 gram (gare) peulvruchten, 25 gram ongezouten noten, pinda’s of pitten óf twee eieren. Voor vegetarische recepten klik je hier.

Bron: Nationale Week Zonder Vlees / Foto: Unsplash

Lees ook: Jennifer Hoffman is voor 95 procent vegan

Geef een reactie