Must see: Before the Flood

Before the Flood

Before the Flood is een documentaire die eind 2016 werd uitgebracht door National Geographic. Destijds konden mensen ‘m gedurende één week gratis bekijken. Gelukkig is ‘ie ook nu nog, ruim twee jaar later, gewoon via Netflix te bekijken. In deze documentaire volg je acteur en klimaatactivist Leonardo DiCaprio in een drie jaar durende reis om de wereld, op zoek naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde.

De documentaire
Before the Flood begint met het drieluik ‘De tuin der lusten’ van Jheronimus Bosch. Op het eerste luik zijn Adam en Eva te zien in een paradijs met veel licht en ruimte. Het tweede paneel is druk, chaotisch en uitbundig. Op het derde luik zien we een donkere wereld vol gruwelen en lijden. DiCaprio gebruikt dit schilderij als metafoor voor de manier waarop wij mensen met de aarde omgaan.

Gedurende het verdere verloop van de documentaire bezoekt DiCaprio verscheidene plekken, zoals de Noordpool, olievelden en palmolievelden. Daarnaast spreekt hij veel mensen, zoals de Paus, (oud-) president Barack Obama, Elon Musk en astronaut Dr. Piers Sellers, maar ook wetenschappers en burgers met elk hun eigen visie op klimaatverandering.

Oplossingen
Het doel van deze documentaire voor DiCaprio was niet om mensen bang te maken, maar om juist te focussen op welke oplossingen er zijn om de aarde op een goede manier achter te laten voor de volgende generaties. Daarbij benadrukt hij wel dat er geen tijd te verliezen is. 

Verbeteringen die tijdens de documentaire worden aangedragen zijn bijvoorbeeld het investeren in hernieuwbare energiebronnen en het invoeren van een CO2-belasting. Dit zijn natuurlijk maatregelen die voornamelijk door overheden getroffen moeten worden, maar ook wij, als gewone burgers, kunnen een rol spelen! Ten eerste door op de juiste politici te stemmen, in ieder geval niet op die die zich laten beïnvloeden door slechts drie procent van de onderzoekers die claimen dat er geen sprake is van klimaatverandering (hoogstwaarschijnlijk gefinancierd door lobbyisten en olieproducenten). Ten tweede door te kijken hoe wij zelf leven. Hoeveel palmolie consumeer jij gedurende een dag? Hoeveel rundvlees in een week?

Vrijwillige koolstofbelasting
Critici onder ons vragen zich nu natuurlijk af wat al dat reizen om Before the Flood te maken dan wel niet voor impact heeft gehad op het milieu. Deze documentaire eindigt dan ook met het statement dat de hoeveelheid CO2-uitstoot die nodig was voor het maken van deze film, is gecompenseerd met een vrijwillige koolstofbelasting. Dit geld is gebruikt om kritieke regenwouden te beschermen. Wil je meer achtergrondinformatie? Klik dan hier

Verder zegt één beeld meer dan duizend woorden, dus ga vooral zelf Before the Flood kijken als je dat nog niet gedaan hebt!

Lees ook: 6 dingen die we kunnen leren van het programma Genaaid

Geef een reactie