Het nut van biodiversiteit en hoe wij zelf een handje kunnen helpen

Biodiversiteit

Biodiversiteit, je hebt er vast wel eens wat over gehoord. Maar wat houdt het nu precies in? Biodiversiteit is het aantal en de variëteit aan verschillende plant- en diersoorten die op een bepaalde plek op aarde leven. Biodiversiteit is belangrijk omdat plant- en diersoorten verantwoordelijk zijn voor de structuur en functies van een ecosysteem. Daarnaast zorgen deze soorten voor productiviteit (de snelheid waarmee planten biomassa produceren), homeostase (stabiliteit) en veerkracht (de mogelijkheid om te herstellen van verstoringen) in een bepaald gebied. Maar wat betekent dit concreet voor de mens? 

Afhankelijk van ecologische diensten
Wij mensen profiteren van andere organismen op verschillende manieren, en een aantal van die manieren waarderen we pas als een bepaalde soort verdwijnt. Zelfs schijnbaar onbekende en onbelangrijke organismen kunnen onvervangbare rollen spelen in ecosystemen, of bron zijn van medicijnen die op een bepaald moment onmisbaar kunnen worden. 

Het menselijk leven is afhankelijk van ecologische diensten die door andere organismen geleverd worden. Bodenvorming, het afvoeren van water, lucht- en waterzuivering, het produceren van voedingsstoffen, de absorptie van zonne-energie, en voedselproductie zijn allemaal afhankelijk van ecosystemen en de interacties tussen organismen in die ecosystemen. De totale waarde van deze ecologische diensten wordt geschat op minstens 33 biljoen (dus 33 met 12 nullen!) dollar per jaar, dat is meer dan het dubbele van het totale bruto wereldproduct.

Het behouden van biodiversiteit
Dat het behouden van biodiversiteit belangrijk is, kunnen we nu allemaal wel inzien. Maar wat kunnen we zelf doen om daarbij te helpen? Onze individuele acties zijn één van de belangrijkste obstakels – en dus ook de belangrijkste mogelijkheden – bij het behoud van biodiversiteit. Daarom heb ik hieronder wat tips opgesomd. 

Huisdieren en planten

  • Help bij het controleren van plant- en diersoorten die niet oorspronkelijk uit het gebied komen. Dat betekent dat je nooit vissen of vegetatie uit een aquarium in waterwegen of het riool moet vrijlaten. Ook vogels, katten, honden, slangen, hagedissen, en andere dieren die als huisdier worden gehouden, en worden losgelaten door hun baasjes, kunnen worden gezien als roofdieren die niet in het gebied thuishoren.
  • Houd je kat binnen. Huiskatten jagen namelijk op vogels en andere dieren.
  • Plant plantsoorten in je tuin die ook oorspronkelijk in dat gebied voorkomen. Exotische kwekerijplanten verspreiden zich vaak vanuit tuinen naar andere gebieden waar ze concurreren met oorspronkelijke soorten, én parasieten, insecten of ziekten introduceren die de ecosystemen bedreigen.
  • Koop geen exotische vogels, vissen, schildpadden, reptielen of andere exotische huisdieren. Deze dieren zijn vaak op een niet-duurzame manier gevangen uit het wild. Daarnaast zijn deze dieren schadelijk voor ecosystemen en andere dieren.
  • Koop geen zeldzame of exotische huisplanten. Zeldzame orchideeën, cactussen, en andere planten zijn vaak verzameld en verkocht op een illegale en niet-duurzame manier.

Voedsel en producten

  • Wanneer je vis- en schaaldieren koopt, informeer naar de bron. Probeer soorten te kopen van stabiele populaties. Gekweekte meerval, tilapia, forel, Alaskakoolvis, Pacifische zalm, goudmakreel, inktvis, krab, en rivierkreeft zijn enkele soorten die stabiel zijn en dus een goede optie zijn om te kopen. Vermijd daarentegen langzaam groeiende toproofdieren, zoals zwaardvis, marlijn, blauwvintonijn, en witte tonijn.
  • Koop schaduwkoffie en chocolade. Deze soorten zijn ook biologisch en vaak ‘fair trade’. Bovendien worden bij deze soorten families én de biodiversiteit in groeiende regionen gesteund.
  • Koop duurzaam geoogste houtproducten. Lokale winkels zullen duurzame producten verkopen wanneer jij en je vrienden daarnaar vragen. De aanhouder wint!

Bron: Cunningham, W., & Cunningham, M. A. (2010). Principles of environmental science. McGraw-Hill Higher Education.

Foto: Pixabay

Lees ook: Hoe diervriendelijk is jouw kleding?

Geef een reactie