Must see: Our Planet

Our Planet

In april van dit jaar kwam de miniserie Our Planet online op Netflix. In acht afleveringen vertelt David Attenborough met zijn prettige stem over het natuurschoon van onze planeet. Maar niet alleen de mooie kanten van onze aardbol komen aan bod, ook de gevolgen van klimaatverandering worden belicht.

Indrukwekkende beelden
Our Planet is een documentaire gemaakt door Netflix zelf, in samenwerking met het WWF. Het filmen van deze miniserie heeft maar liefst vier jaar in beslag genomen. In deze tijd hebben 600 crewleden in 50 landen beelden geschoten. Dat heeft dan ook erg indrukwekkende en unieke plaatjes opgeleverd. Er zijn een aantal dieren en gebruiken van dieren vastgelegd op beeld waarvan het nog nooit eerder was gelukt. 

Interessante verhalen
Het woord documentaire klinkt misschien een beetje stoffig, maar niets is minder waar. Behalve dat er prachtige beelden te zien zijn, vertelt David Attenborough ook leuke en interessante verhalen. Je gaat ervan versteld staan hoe schijnbaar ongerelateerde dier- en plantensoorten toch sterk verbonden zijn met elkaar. Al die diverse beelden uit verschillende landen worden bovendien op zo’n manier aan elkaar gepraat dat er toch één lopend verhaal ontstaat per aflevering. Elke aflevering heeft namelijk een thema, van de Noord- en Zuidpool tot de jungle, en van de onderwaterwereld tot de woestijn. Omdat elke aflevering een eigen verhaal heeft, zijn de verschillende afleveringen ook gewoon door elkaar te kijken.

Behalve leuke verhalen, bijvoorbeeld over hoe mannetjes in het dierenrijk indruk proberen te maken op vrouwtjes, wordt ook het onderwerp klimaatverandering aan de kaak gesteld. We weten natuurlijk allemaal wel dat klimaatverandering hogere temperaturen, een hogere zeespiegel en een afname van het ijs in de poolgebieden tot gevolg heeft, maar wat heeft dat voor precieze gevolgen voor de flora en fauna op onze planeet? 

Wat een afname van het ijs onder andere tot gevolg heeft, vertelt David Attenborough middels een indrukwekkend verhaal over walrussen die leven aan de kust in het noorden van Rusland. Deze walrussen leven normaal gesproken op ijs, maar omdat de hoeveelheid ijs sterk afneemt, zitten de walrussen nu op een klein stukje land in het kustgebied in Rusland. Omdat dit gebied eigenlijk veel te klein is voor de enorme aantallen walrussen die zich daar verzamelen, klimmen de dieren op rotsen om op die manier meer ruimte te creëren. Helaas heeft dat tot gevolg dat er geregeld walrussen van de kliffen naar beneden donderen en die val dan niet overleven. Ook zulke tragische beelden zijn te zien in deze documentaireserie. 

Goed nieuws
Gelukkig brengt Our Planet ons ook goed nieuws. De natuur blijkt zeer veerkrachtig wanneer er beelden van de plek te zien zijn waar zo’n 30 jaar geleden de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond. De natuur heeft daar nu vrij spel, en er leven nu meer planten en dieren dan voor de kernramp. Hopelijk krijgt de natuur op meer plekken de kans om zich te herontwikkelen nadat we allemaal deze miniserie hebben gezien!

Wil jij weten wat jij kan doen om de natuur een beetje helpen? Klik dan hier!

Foto: Netflix

Lees ook: Must see: Before the Flood

Geef een reactie