9 eco-hotspots in Europa

Eco-hotspots

Wil jij zo groen mogelijk op reis? In Europa zijn er verschillende eco-hotspots te vinden en Skyscanner zette deze op een rijtje! Vind ze ook hieronder.

1. Finca de Arrieta, Lanzarote
Op 300 meter van een idyllisch zandstrand op het Canarische eiland Lanzarote ligt het ecoresort Finca da Arrieta, op 30 kilometer van de populaire badplaats Puerto del Carmen. Het resort biedt een buitenzwembad dat het hele jaar door verwarmd wordt met zonne-energie en elke kamer heeft uitzicht op de zee of de omringende bergen. Bij sommige kamers zit gratis vervoer van en naar de luchthaven inbegrepen óf het gratis gebruikmaken van een hybride auto om het eiland mee rond te reizen.

2. Elounda Island Villa’s, Kreta
Griekenland is al jaren bezig met het ontwikkelen van ecolodges op de meest paradijselijke eilanden. Ook op Kreta is een pareltje te vinden: het ecologische hotel Elounda Island Villa’s. Dit hotel bevindt zich in het oosten van Kreta, de wat rustigere en minder bekende kant van het eiland. De appartementen liggen pal aan een klein strand; vanaf je balkon of patio heb je een prachtig uitzicht over de baai van Elounda en het kristalheldere water. Elektriciteit is afkomstig van de zonnepanelen die het douchewater verwarmen. Let op: er is geen verwarming of airco.

3. Bohinj Eco Hotel, Slovenië
Zin in een beetje luxe? Slaap dan in het Bohinj Eco Hotel in Slovenië, het eerste ecologische hotel van Slovenië en een oase van rust en comfort in het Bohinjska Bistrica. Het hotel ligt aan de rand van het nationale park Triglav, op 20 kilometer van het meer van Bled. Het gehele hotel is ingericht met natuurlijke materialen en biedt een panoramisch uitzicht op de Julische Alpen. Het bijbehorende restaurant serveert een mix van Sloveense en internationale gerechten, vegetarische en calorie-arme maaltijden, bereid met lokale ecoproducten. In de omgeving kun je onder meer skiën, wandelen, raften en paardrijden.

4. Kolarbyn Eco-Lodge, Zweden
In tegenstelling tot het Bohinj Eco Hotel in Slovenië is de Kolarbyn Eco-Lodge heel primitief. Sterker nog, dit is het meest primitieve hotel van heel Zweden. Maar voor hippies en voorstanders van ecotoerisme is dit the place to be! Hier ga je écht terug naar de basis en zit je midden in de natuur. Stromend water en elektriciteit is er niet, wél een saunacabine aan de rand van het meer. Hoe cool is dat? Je vindt dit hotelletje in Skinnskatteberg, op 2 uur rijden van Stockholm.

5. Ecohotel Roma, Italië
Zin in een stedentrip, maar wil je wél duurzaam overnachten? Slaap dan in het Ecohotel Roma. Je bent enerzijds vlakbij de stad (15 minuten rijden van het Vaticaan), maar anderzijds bevind je je midden in het natuurreservaat Valle dei Casali. Ideaal als je wat rust zoekt na een dag in de chaotische, Italiaanse hoofdstad! Heb je geen auto? Geen probleem: het hotel biedt een gratis pendeldienst naar het stadscentrum. De kamers zijn ingericht met milieuvriendelijke materialen en hebben soms een terras en bubbelbad. Het ontbijtbuffet is opgemaakt uit biologische producten en bij de receptie kun je gratis een fiets lenen om de omgeving mee te ontdekken.

6. Promar Eco Beach & Spa Hotel, Portugal
Het Promar Eco Beach & Spa Hotel is een bekroond ecohotel in Porto Novo, op 40 minuten van de Portugese hoofdstad Lissabon. Het hotel ligt pal aan het strand, beschikt over een privéstrand, groot terras aan zee en kamers met direct uitzicht op de Atlantische Oceaan. De twee restaurants van het hotel serveren vis en traditionele pizza’s, er is een buitenzwembad, fitnessruimte, spa met verwarmd zwembad en hydrotherapie, Turks bad en sauna. Heerlijk voor een weekje Portugal, toch?

7. Almodóvar Hotel, Duitsland
De naam van dit hotel doet misschien anders denken, maar dit ecohotel staat tot echt in hartje Berlijn. Bij je verblijf zit een groot, biologisch en vegetarisch/veganistisch ontbijt inbegrepen en bij de receptie kun je een fiets huren om Berlijn mee te verkennen. Zin in een beetje ontspanning? Boek dan een massage op de rooftop spa van het hotel. Alle energie is groen, en voor de inrichting is alleen gebruikgemaakt van natuurlijke materialen die fair trade zijn ontwikkeld.

8. One Aldwych, Engeland
Dit vijfsterrenhotel in hartje Londen is één van de zes hotels wereldwijd die voldoet aan het Luxury Eco Certification Standard-keurmerk. Het recyclet niet alleen papier, glas en plastic, maar ook de olie waar ze mee koken. De toiletartikelen die je gratis bij je kamer krijgt, zijn biologisch afbreekbaar. Op het menu staan lokale seizoensgerechten, gemaakt van biologische producten. Het zwembad is chloorvrij en wordt schoongemaakt met natuurlijke mineralen. Je kunt zelfs je reservering carbon-neutraal maken!

9. Ecomama Hotel, Nederland
Laten we ook onze eigen hoofdstad niet vergeten! Het Ecomama Hotel in Amsterdam is namelijk eentje die ook zeker in dit rijtje thuishoort. Het hotel is eigenlijk een hostel, maar laat je daardoor niet afschrikken: je kunt namelijk ook een privé-kamer boeken met uitzicht op de grachten. Er is een tent waar je lekker knus in kunt zitten en relaxen, je kunt er bordspelletjes spelen, tijdschriften lezen en uiteraard fietsen huren. Een aanrader om in te slapen tijdens je volgende weekend in Amsterdam!

Naast een eco-hotspot ook je reis ernaartoe groen maken? Lees ook: Trees for All: compenseer de CO2-uitstoot van je reis!

Foto: Ecomama Hotel

Geef een reactie