8 tips voor minder plastic in je badkamer

Badkamer

In je badkamer is een heleboel plastic te vinden. Denk aan al die verzorgingsproducten in plastic verpakkingen. Bovendien zijn dit vaak plastic verpakkingen die niet herbruikbaar zijn, waardoor ze na een paar keer gebruiken alweer weggegooid worden. Dat is natuurlijk zonde, zeker omdat er jaarlijks 8 miljoen ton plastic in zee belandt wat schadelijk is voor mens én dier. Daarom lees je hieronder 8 tips voor minder plastic in je badkamer.

Koop verpakkingsvrije producten of maak ze zelf
Het meeste plastic in je badkamer zijn waarschijnlijk de verpakkingen van je verzorgingsproducten. Koop daarom plastic-/verpakkingsvrije zeep- en shampoobars, gezichtsverzorgingsproducten en make-up bij winkels als Lush en Dille & Kamille. Wist je bijvoorbeeld dat Lush een heel assortiment heeft aan verpakkingsvrije make-up? Daarnaast vind je op YouTube een heleboel DIY-video’s waarin mensen laten zien hoe je zelf verzorgingsproducten kunt maken.

Gebruik geen producten met microplastics
Wist je dat er in veel verzorgingsproducten zelf ook microplastics zitten? In veel producten zoals shampoo, tandpasta en scrub zitten kleine, soms zelfs onzichtbare, stukjes plastic. Om te voorkomen dat je producten koopt waar deze microplastics inzitten, moet je erop letten dat er geen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon inzit.

Gebruik een tandenborstel van bamboe
Je tandenborstel moet je elke drie maanden vervangen, dat zijn vier plastic tandenborstels per jaar. Gelukkig bestaan er ook tandenborstels gemaakt van bamboe, zoals die van The Bamboo Brush Society.

Gebruik wattenstaafjes van katoen, hout of bamboe
Herinner je je de foto van dat zeepaardje dat een wattenstaafje in zijn staart klemt? Googel het anders eens, want wattenstaafjes staan op plek 6 van de lijst met meest gevonden soorten strandafval. Gelukkig maken steeds meer bedrijven wattenstaafjes niet meer van plastic, maar van hout of bamboe, of volledig van katoen.

Gebruik wasbare wattenschijfjes
Je make-up kan je ook gemakkelijk verwijderen met herbruikbare, wasbare wattenschijfjes, zoals bijvoorbeeld die van Holland & Barrett. Beter voor het milieu dan de wattenschijfjes die je na één keer gebruiken weg moet gooien én die in plastic verpakt zijn.

Gebruik een scheermes van metaal
Zeg doei tegen de plastic wegwerpmesjes en schaf een metalen scheermes aan! Zo’n duurzame scheermes is even een investering, maar gaat dan jaren mee. Zulke scheermessen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Douglas en Bol.com.

Gebruik een menstruatiecup
Gebruik een menstruatiecup, zoals een OrganiCup, in plaats van tampons en maandverband. Zo’n cup draag je dag en nacht, is vrij van chemicaliën en gaat jaren mee (niet uren). Toch niet overtuigd? Gebruik dan in ieder geval tampons en maandverband gemaakt van 100% katoen!

Gebruik toiletpapier verpakt in papier
Toiletpapier zit bijna altijd verpakt in plastic, maar gelukkig zijn er ook een aantal bedrijven die hun (gerecycled) toiletpapier verpakken in papier. Dit zijn Satino Black, 100%eco en The Good Roll. En wist je ook dat er wc-borstels bestaan die gemaakt zijn van hout of bamboe?

Foto: Unsplash

Lijkt het je ook leuk om te koken met producten zonder plastic verpakkingen? Lees dan ook: Avocadospread

Geef een reactie