Zijn microplastics ook schadelijk voor onszelf?

Microplastics

We weten dat dieren microplastics binnenkrijgen, bijvoorbeeld doordat (micro)plastic in zee belandt en zeedieren dat opeten. Ook mensen krijgen deze kleine plasticdeeltjes binnen. Voor dieren kunnen deze schadelijk zijn, omdat ze dit plastic opeten in plaats van echt voedsel. Daardoor heeft dat wat ze binnenkrijgen een mindere voedingswaarde. Hoe schadelijk zijn deze microplastics dan voor mensen?

Wat zijn microplastics precies?
In de natuur breekt plastic niet of nauwelijks af. In plaats daarvan valt het uiteen in kleine stukken. Zodra plastic kleiner wordt dan 5 millimeter spreken we over microplastic. Deze plastics bestaan uit complexe cocktails van vervuilende stoffen.

Waar komen microplastics voor?
Microplastics komen eigenlijk overal voor: in het water, in de lucht en op het land. Zo komt het ook bij ons terecht: we eten, ademen en drinken deze kleine plasticdeeltjes namelijk. Doordat onderzoekstechnieken steeds beter zijn geworden, worden er ook steeds meer van deze plastics gevonden. Ook veel cosmeticaproducten en tandpasta’s bevatten kleine plasticdeeltjes, daarom heeft The Plastic Soup Foundation een app gemaakt waarmee je kunt checken wat er precies in een product zit. Maar ze zitten bijvoorbeeld ook in autobandenstof en komen op die manier in de lucht. Bovendien zitten er synthetische vezels in kleding die makkelijk loslaten.

Hoe schadelijk zijn microplastics voor ons?
Het wordt dus steeds duidelijker dat ons lichaam via verschillende routes blootgesteld wordt aan minuscule deeltjes en vezeltjes plastic. Er zijn dan ook sterke aanwijzingen dat microplastics schadelijk zijn voor mensen, maar er is nog meer onderzoek voor nodig om aan te tonen hoe schadelijk het precies is.

De enige manier om plasticvervuiling, en daarmee microplastics, tegen te gaan, is door minder plastic te gebruiken. Het is lastig om die vervuiling aan te pakken, omdat er zo veel verschillende partijen bij de productie van plastic betrokken zijn. Gelukkig zijn er wel wat dingen die we zelf kunnen doen waarmee we onze plasticconsumptie verminderden, zo zijn er een aantal maatregelen die je in je badkamer kunt treffen.

Bronnen: WUR / RTL Nieuws

Foto: Unsplash

Geef een reactie