Tips voor een ‘capsule wardrobe’

Capsule wardrobe

De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Daarom is het belangrijk dat we goed omgaan met onze kleding. Dat houdt in dat je alleen kleding koopt die je écht nodig hebt, en dat er geen kledingstukken in je kast liggen die je toch nooit aandoet. Om dat te voorkomen bestaat de ‘capsule wardrobe’.

Maar wat is een capsule wardrobe?
Een vrouw draagt normaal gesproken slechts 20 procent van haar kledingstukken 80 procent van de tijd. Daarom gaat men bij het concept van de capsule wardrobe uit van een (meer) minimalistische garderobe. Het idee is dat je voor één seizoen (drie maanden) een garderobe samenstelt van 37 items. Sommigen tellen schoenen mee, anderen niet. Maar ondergoed, sportkleding, pyjama’s en accessoires worden in ieder geval niet meegeteld. 37 items combineer je namelijk al snel tot wel 80 verschillende outfits! Je zou in die drie maanden tijd dus bijna elke dag een andere kledingcombinatie aan kunnen doen.

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?
Wil je zelf een capsule wardrobe maken? Haal dan eerst al je kleding uit je kast en verdeel het per seizoen. Focus je op de kleding van het huidige seizoen en verdeel die kledingstukken in de volgende categorieën: shirts, tops, truien, jurken, rokken, broeken, vesten, jassen en schoenen. Kies je favoriete items en hang die – goed zichtbaar – terug in je kast. Vervolgens vul je je garderobe aan met andere kledingstukken, waarbij je uitgaat van zo’n drie items per categorie. Als je dat hebt gedaan, ga je kledingstukken combineren. Als gevolg daarvan kunnen er kledingstukken afvallen (die niet te combineren zijn), moeten kledingstukken gewisseld worden óf kom je er misschien achter dat er nog kledingstukken ontbreken. In het laatste geval zal je dus (heel gericht) op zoek moeten naar het kledingstuk of de kledingstukken die ontbreken. Houd daarbij rekening met deze tips! Is je capsule wardrobe compleet? Dan berg je de kleding voor andere seizoenen op. Wat je overhoudt aan kleding voor het huidige seizoen kun je verkopen, doneren of apart bewaren om later nog eens kritisch te bekijken.

Extra tips
Wanneer je een capsule wardrobe samenstelt, kan het handig zijn om eerst een kleurenschema samen te stellen. Dat betekent dat je één of twee basiskleuren kiest die overal bij passen – denk aan zwart, wit, bruin, grijs of marineblauw. Broeken, tassen of jassen kies je dan in die kleur(en), want die moeten makkelijk te combineren zijn. Vervolgens kies je één of twee accentkleuren die lichter zijn dan de basiskleuren, maar die wel bij elkaar passen. Accentkleuren zijn geschikt voor kledingstukken als tops, jurken of accessoires. Wanneer je een kleurenschema hebt samengesteld, zouden alle kledingstukken in je capsule wardrobe tot passende outfits te combineren moeten zijn.

Basics in een capsule wardrobe zijn onmisbaar, maar printjes hoeven niet uitgesloten te worden. Wil je printjes toevoegen aan je capsule wardrobe, kies dan wel voor klassieke vormen en patronen die niet uit de mode raken. Op die manier kan je capsule wardrobe jaren mee. Als je zeker wil weten dat je capsule wardrobe jaren meegaat, moet je er wel voor zorgen dat de stoffen van hoge kwaliteit zijn. Je hebt namelijk maar een paar kledingstukken in je kast hangen die vaker, op verschillende manieren, gedragen zullen worden.

Door na te denken over kledingstukken die je écht graag aandoet, ontwikkel je vanzelf een eigen stijl. Wat ook daarbij kan helpen, is Pinterest. Op Pinterest kan je een bord samenstellen waarop je outfits pint die je leuk vindt. Als je vindt dat je genoeg plaatjes hebt verzameld, ga je de outfits analyseren om erachter te komen wat voor kledingitems je vaak ziet terugkomen. Op die manier kan je een lijstje maken van items die écht bij jou passen en die je graag aan je capsule wardrobe zou willen toevoegen.

Inspiratie
Hieronder vind je wat inspiratie voor jouw capsule wardrobe! Alle items zijn verkrijgbaar bij Wolf and Storm.

Capsule wardrobe

Foto: Unsplash

Lees ook: Deze 5 apps worden jouw fair fashion guide!

Geef een reactie