De verschillen tussen fast en slow fashion

Slow fashion

Misschien heb je wel eens gehoord van de term slow fashion. Of van sustainable, organic, eco, of fair wanneer het gaat over kleding. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? De term slow fashion is eigenlijk de meest alomvattende term en staat voor alles wat fast fashion niet is. Modebedrijven die zichzelf beschouwen als een slow fashion merk, produceren hun kleding op een manier die beter is voor mens, dier en milieu. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillen tussen fast en slow fashion.

Fast fashion
Fast fashion wordt zo genoemd omdat kledingcollecties binnen dit segment snel worden afgewisseld; collecties zijn erg seizoens- en trendgebonden. Bovendien gaat het hier vaak om goedkope kleding, denk daarbij aan kleding van bedrijven als Primark, Zara en H&M. De kleding van deze merken is vaak zo goedkoop omdat deze wordt gemaakt in lagelonenlanden door werknemers die erg slecht voor hun werkzaamheden worden betaald. Daarnaast moeten deze mensen vaak onder erbarmelijke omstandigheden werken. Denk daarbij aan ongezonde en onveilige fabrieken en kinderarbeid. Behalve voor de mens leidt het produceren van zo goedkoop mogelijke kleding ook tot negatieve milieu-effecten. Bij de productie van goedkope kleding worden namelijk veel chemische bestrijdingsmiddelen, water en energie gebruikt. Daarnaast is er sprake van een hoge CO2-uitstoot, welke bijdraagt aan klimaatverandering.

Slow fashion
Als tegenbeweging is het begrip slow fashion ontstaan. In 2007 werd deze term voor het eerst gebruikt door Kate Fletcher. In tegenstelling tot fast fashion is slow fashion veel minder seizoens- en trendgebonden. Veel ontwerpen zijn tijdloos en kunnen nog jaren lang gedragen worden zonder ‘uit’ te raken. Daarnaast staat de kwaliteit van kleding binnen deze stroming veel hoger in het vaandel. Ook staat slow fashion voor ontwerpers, inkopers, retailers en consumenten die zich bewust zijn van de impact van hun beslissingen op mens en milieu. Dat betekent dat werknemers een eerlijke prijs voor hun werkzaamheden ontvangen en werken onder goede arbeidsomstandigheden. Ook betekent dat dat bij de productie van slow fashion veel meer rekening wordt gehouden met duurzaamheid en de impact die de productie van kleding kan hebben op de natuur en het klimaat. Daarbij staat slow fashion niet op zichzelf, maar is het onderdeel van een (duurzamere) levensstijl.

In onderstaande tabel is een globaal overzicht te zien van de verschillen tussen fast en slow fashion. Dit zijn over het algemeen genomen de verschillen, dat wil niet zeggen dat het voor elk bedrijf uit de categorie geldt. Zo zegt de tabel niet dat bij elk bedrijf dat fast fashion produceert sprake is van kinderarbeid, maar het staat in dit overzicht omdat het wel vaak voorkomt. Andersom werkt niet elk slow fashion merk met pre-orders, maar sommige bedrijven doen dat wel omdat er dan beter ingeschat kan worden hoeveel er van een bepaald product geproduceerd moet worden en er straks minder overschotten zijn.

Slow fashion

Welke merken behoren tot de slow fasion categorie? In dit overzicht vind je een aantal van die merken. Maar vaak wordt over slow fashion gezegd dat die kleding duur is, dat komt omdat er een eerlijke prijs voor wordt betaald. Kan je dat niet betalen of heb je het er niet voor over? Dan zijn er een aantal Nederlandse merken die een convenant hebben getekend op het gebied van duurzame kleding en textiel. Deze merken voldoen in een mindere mate aan de eisen van slow fashion, maar zijn zich wel meer bewust van de belangen van duurzame en eerlijke kledingproductie. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier.

Foto: Unsplash

Lees ook: Tips voor een ‘capsule wardrobe’

Geef een reactie