Hoe kan je checken of je schoenen vegan zijn?

Schoenen

We weten, denk ik, allemaal wel dat aan de binnenkant van je kleding een label zit waarop je kunt lezen van welke materialen je kledingstuk is gemaakt en wat de wasvoorschriften zijn. Maar wist je ook dat je bij je nieuwe schoenen kunt checken van welk materiaal ze gemaakt zijn?

Wanneer je nieuwe schoenen koopt, zit er meestal aan de onderkant van die schoenen een sticker met een aantal symbooltjes. Die sticker bestaat uit een linker en rechter deel. Aan de linkerkant vind je de drie onderstaande symbolen. Deze vertellen je om welk deel van de schoen het gaat. Het symbool bij nummer 1, waarbij de bovenkant van de schoen dikgedrukt is, geeft aan dat het om de buitenkant van de schoen gaat. Het symbool bij nummer 2 geeft aan dat het om de binnenkant, dus de voering, van de schoen gaat. Het symbool bij nummer 3, waarbij de onderkant van de schoen dikgedrukt is, geeft aan dat het om de zool van de schoen gaat.

Schoenen symbolen

Aan de rechterkant van die sticker vind je een of meerdere van onderstaande symbolen. Deze vertellen je van welk materiaal het onderdeel van de schoen dat aan de linkerkant staat afgebeeld is gemaakt. Het symbool bij nummer 1 stelt een dierenhuid voor en betekent dat dat deel van de schoen van echt leder gemaakt is. Dit kunnen ook leersoorten als suède en nubuck zijn. Het symbool bij nummer 2 betekent dat het onderdeel van de schoen is gemaakt van gecoat leer. Het is dus echt leder, maar dan met een extra bewerking, bijvoorbeeld een laklaag. De ruit bij nummer 3 staat voor overige materialen. Dat kan een natuurlijk materiaal zijn, zoals kurk, of een kunststof, zoals imitatieleer of rubber. Het laatste symbool, bij nummer 4, is het symbool voor textiel. Hieronder vallen alle natuurlijke en synthetische textielsoorten. Denk hierbij aan canvas, katoen, jute en nylon.

Schoenen symbolen

De verschillende onderdelen van de schoen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar ieder afzonderlijk onderdeel van de schoen kan ook uit meerdere materialen bestaan. In dat laatste geval staan er achter dat onderdeel meerdere symbolen.

Na deze uitleg kan je misschien al raden welke symbolen staan voor vegan materialen en welke niet, maar hieronder staat het nog een keer duidelijk afgebeeld.

Schoenen symbolen

Let wel: sommige schoenen worden aan elkaar gelijmd met lijm waar dierlijk materiaal in zit verwerkt. Dat staat helaas niet op dat kleine stickertje vermeld.

Bron: Omoda / Foto’s: Unsplash & Omoda

Lees ook: Nee, je hebt geen zeven bikini’s nodig!

Geef een reactie