Wat kan je zelf doen tegen klimaatverandering?

Klimaatverandering

De Correspondent heeft een klimaatgids geschreven waarin je kan lezen wat je als ‘gewone’ Nederlander kunt doen tegen klimaatverandering. Zo’n duurzamere levensstijl zorgt in veel gevallen ook voor geldbesparing. Deze gids is een aanrader om te lezen, zeker als je wilt weten voor welke klimaatmaatregelen je subsidie kunt krijgen. Maar omdat de gids zo lang is, staan alle punten hieronder zo kort mogelijk samengevat.

Wonen
1. Isoleer je huis. Volgens De Correspondent is dit relatief goedkoop en de winst gigantisch. 
2. Stel je cv-ketel zuinig in. “Veel ketels stoken de temperatuur erg hoog op (tot 80 of 90 graden), terwijl 60 of 70 graden meestal genoeg is,” staat in het artikel.
3. Schaf een (hybride) warmtepomp aan indien je huis goed is geïsoleerd.
4. Neem groene stroom af (geen ‘sjoemelstroom’). Klik hier voor de ‘groene-energievergelijker’.
5. Investeer in zonnepanelen voor “een lekker rendement”. Volgens De Correspondent is het vrijwel altijd voordeliger om je geld te investeren in zonnepanelen dan om je hypotheek af te lossen.

Heb je geen geld voor zulke investeringen? Dan zegt De Correspondent dat je best geld kunt lenen, omdat het rendement op groene maatregelen bijna altijd hoger is dan de rentelasten. En waar haal je dan zo’n lening vandaan? “Je kunt je hypotheek ophogen, een ‘energiebespaarlening’ afsluiten bij de overheid of bij je gemeente informeren naar de mogelijkheden – het barst in Nederland van de potjes.”

Reizen
6. Reis vaker met het openbaar vervoer. “Qua reistijd doet de trein het minder slecht dan veel mensen denken” én “als je vaak in je eentje in de auto zit, is reizen met de trein […] goedkoper.” En net als bij de trein is de uitstoot per busreiziger een stuk lager dan wanneer je met de auto reist.
7. Reis minder vaak met het vliegtuig: “een Boeing 747 verbrandt op een langeafstandsvlucht vier badkuipen kerosine per passagier!” Leg je een afstand van 750 kilometer of minder af? Verkies dan de trein boven het vliegtuig!
8. Koop geen SUV (sports utility vehicle). “Een SUV veroorzaakt gemiddeld een kwart meer uitstoot dan een doorsnee gezinsauto.”
9. Koop een elektrische auto (als je die kunt betalen), deze is namelijk 35 procent minder vervuilend dan een benzine-auto. “Het gaat hier om de gehele levenscyclus, dus ook de milieuonvriendelijke productie van de batterij die een elektrische auto aandrijft.”
10. Reis per (elektrische) fiets of e-bike. Dit geldt voor meer mensen dan je denkt, want “[w]ist je dat maar liefst 60 procent van het woon-werkverkeer zich binnen een afstand van 15 kilometer bevindt?”
11. Maak gebruik van een deelauto via bijvoorbeeld SnappCar en Greenwheels. “Als je jaarlijks minder dan 9.000 kilometer rijdt, is het al voordelig.”

Spullen
12. Laat dure spullen, zoals een wasmachine of koelkast, repareren (of doe het zelf) in plaats van meteen een nieuw product aan te schaffen.
13. Gaat het om oude apparaten van acht jaar en ouder? Schaf een nieuwe aan met een energiezuiniger energielabel.
14. Deel spullen met anderen “als het gaat om dingen die je sporadisch (een boormachine) of voor één keer (een karaoke-set) nodig hebt”.
15. (Her)gebruik een stevige tas van gerecycled plastic of jute in plaats van single-use plastic en papieren tasjes.
16. Koop minder kleding of koop tweedehands. In het artikel staat dat “als iedere Nederlander drie kledingstukken per jaar minder koopt, we hiermee net zo veel CO2 zouden besparen als wanneer 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch zouden eten.”

Voedsel
17. Eet minder (of geen) vlees, vis en zuivelproducten en vaker vleesvervangers.
18. Let op waar je voedsel vandaan komt. Hierbij geldt dat niet in alle gevallen lokaal geproduceerd voedsel beter is voor het milieu. Raadpleeg hiervoor de groente- en fruitkalander van Milieu Centraal.
19. Verspil minder eten. “Terwijl meer dan 800 miljoen mensen wereldwijd elke dag honger lijden, verdwijnt een derde van het voedsel dat we produceren in de prullenbak.”

Overig
20. Stap over op een groene bank. Check hiervoor de Eerlijke Bankwijzer.
21. Kies een verantwoord pensioen. Check hiervoor de Eerlijke Pensioenwijzer.
22. Kies een verantwoorde verzekeraar. Check hiervoor de Eerlijke Verzekeringswijzer.
23. Verduurzaam je eigen bedrijf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het stimuleren van duurzaam vervoer en het aanbieden van vegetarische of zelfs veganistische lunches.
24. Neem een waterbesparende kraan en douchekop voor een klimaatwinst van zo’n 80 kilo CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden.
25. Was je kleding op 30 of 40 graden en laat deze drogen op een droogrek (doe de droger het huis uit).

Misschien denk je dat we niet in ons eentje de wereld gaan redden, maar toch blijkt dat je veel zelf kan doen (waarbij je ook nog eens geld bespaart). De Correspondent schrijft hierover: “Den Haag kan ruimhartig subsidiëren, maar veel van die zonnepanelen moeten op onze eigen daken. En als meer mensen last hebben van bijvoorbeeld ‘vliegschaamte’, groeit het politieke animo voor een hogere belasting op kerosine en vliegtickets.”

Bron: De Correspondent / Foto: Unsplash

Lees ook: Wat is de impact van voedsel op de natuur en het klimaat?

Geef een reactie