Must see: Rambam over CO2-compensatie

Heb je de aflevering van Rambam afgelopen donderdag gezien? Deze aflevering staat geheel in het teken van CO2-compensatie. Want hoe betrouwbaar is dit nou eigenlijk?

Steeds meer mensen krijgen last van vliegschaamte. En dat is niet helemaal onlogisch, want de luchtvaart stoot enorm veel CO2 uit. Gelukkig kun je die uitstoot eenvoudig compenseren bij sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals onze eigen KLM. Daarnaast zijn er verschillende websites – zoals Greenseat, Trees for All, FlyGRN en Atmosfair – waarop je je CO2-uitstoot kunt berekenen en kunt compenseren. Zo kan je nog eens met een gerust hart het vliegtuig instappen!

Prijsverschillen
Helaas is dat te mooi om waar te zijn. De presentatoren van Rambam lopen namelijk tegen een aantal problemen aan. Zo komen ze erachter dat al deze organisaties verschillende prijzen berekenen ter compensatie van je CO2-uitstoot. Zo rekent KLM voor een retourvlucht van Amsterdam naar Tokio slechts €11,- compensatie; Greenseat €12,54; Trees for All €34,25; FlyGRN €40,91 en Atmosfair rekent €78,-. Dat zijn dus nogal grote prijsverschillen. Hoe kan dat? Eén verklaring is dat de ene organisatie alleen CO2 compenseert terwijl de andere álle broeikasgassen compenseert. Maar wanneer auteur en CO2-expert Babette Porcelijn wordt gevraagd welke prijs we zouden moeten betalen om de uitstoot van een retourvlucht Amsterdam-Tokio te compenseren, komt zij op een heel ander bedrag uit. Zij berekent dat we maar liefst €3800 per persoon zouden moeten betalen, zodat er ter compensatie 760 bomen geplant kunnen worden.

Compensatiemogelijkheden
Dat brengt ons bij het tweede probleem, want er zijn meerdere manieren om CO2-uitstoot te compenseren, bijvoorbeeld door het planten van bomen. Maar er zijn ook organisaties die zeggen uitstoot te compenseren door ervoor te zorgen dat al bestaande bossen niet gekapt worden. Maar die bomen staan er al en gaan dus geen extra CO2-uitstoot compenseren!

Meer vliegen
Een ander probleem dat de presentatoren van Rambam aankaarten is dat de mogelijkheid tot CO2-compensatie ervoor kan zorgen dat we met z’n allen juist méér gaan vliegen. Omdat wij als consumenten niet precies weten hoe die CO2-compensatie werkt, hebben we het gevoel dat we niets slechts doen voor het klimaat. Daardoor kunnen we geneigd zijn juist vaker het vliegtuig te pakken dan we zouden doen wanneer de mogelijkheid tot compensatie er niet was en we dus meer last zouden hebben van vliegschaamte.

Wat is dan de beste manier om van je vliegschaamte af te komen? Niet of minder vliegen! Gelukkig zijn binnen Europa een heleboel bestemmingen ook met een ander vervoersmiddel te bereiken. Kijk maar eens naar deze lijst met duurzame bestemmingen samengesteld door Natuur & Milieu.

Wil je de hele aflevering van Rambam over CO2-compensatie terugkijken? Klik dan hier.

Bron: Rambam / Foto: Unsplash

Lees ook: 9 eco-hotspots in Europa

Geef een reactie