6 tips voor een duurzamere keuken

Keuken

Heb je veel plastic in je keuken staan? Of ben je nog op zoek naar andere manieren om je keuken duurzamer te maken? Misschien heb je iets aan onderstaande tips!

Gebruik glazen opbergpotten
Eten opbergen? Dat kan ook in glazen potten en in roestvrijstalen bakjes. Je lunch meenemen? Daar heb je ook papieren of wasbare boterhamzakjes voor. Wil je toch plastic bakjes gebruiken? Let er dan op dat deze geen BPA (Bisphenol A), weekmakers en parabenen bevatten. En heb je al eens van Food Huggers gehoord? Meer hierover lees je in dit artikel.

Gebruik herbruikbare rietjes
Herbruikbare rietjes heb je in alle soorten en maten. Van papier, van bamboe, van roestvrijstaal. Dat alles is beter dan plastic rietjes. Kijk hoe leuk de goudkleurige rietjes van Powerfoodies Market hieronder zijn! Deze hoef je maar één keer aan te schaffen en gaan jaren mee. Het enige waar je op moet letten is dat je ze goed schoonmaakt na gebruik.

Koop grootverpakkingen
Heb je een bulk store bij jou in de buurt? Haal daar dan zoveel mogelijk boodschappen. Je neemt dan je eigen zakjes en doosjes mee waar je je boodschappen in verpakt. Ook kun je aan je bakker, slager of groenteboer vragen of ze je boodschappen in je eigen meegebrachte zakjes of doosjes willen doen. Vind je dit toch een beetje ongemakkelijk? Dan kan je ook zo veel mogelijk je boodschappen in grootverpakkingen kopen. Op die manier bespaar je verpakkingsmaterialen. Ook zijn grootverpakkingen vaak goedkoper. Win-win!

Drink losse thee
Wist je dat in sommige theezakjes plastic zit verwerkt? Je drinkt dan dus letterlijk plastic! Micro- en nanoplastics, maar plastic is plastic. Dat is makkelijk op te lossen door losse thee en een thee-ei te kopen. Zowel de losse thee als het thee-ei kun je bij Dille & Kamille vinden.

Gebruik de pannen van GreenPan
Ik kwam laatst het merk GreenPan tegen. Zij maken pannen van natuurlijke materialen. Daardoor komen er geen giftige dampen vrij tijdens het koken. Ook wordt er bij de productie van de keramische antiaanbaklaag van GreenPan 60% minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van traditionele antikleeflagen. Ik heb zelf (nog) geen ervaring met dit merk, maar het klinkt allemaal erg positief vind ik!

Was duurzaam af
Doe je de afwas met de hand? Gebruik dan een houten afwasborstel (onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn, Blokker en Dille & Kamille) en plasticvrije schuursponsjes van Eco-Schuursponsjes. Heb je een vaatwasmachine? Kies dan voor een variant vaatwastabletten die biologisch afbreekbaar is. Zoals bijvoorbeeld de tabletten van Ecover. Ben je op zoek naar duurzaam afwas- en poetsmiddel? Lees dan hier verder.

Foto: Unsplash

Lees ook: 8 tips voor minder plastic in je badkamer

Geef een reactie