Biologische voedingsmiddelen

Biologische voedingsmiddelen

In de supermarkt vind je naast alle reguliere producten ook allerlei biologische voedingsmiddelen. Van biologische bananen tot biologische kip en van biologische komkommers tot biologische chocolade. Maar wat is precies het verschil?

Biologische landbouw
In de biologische landbouw houdt men – ten opzichte van de reguliere landbouw – meer rekening met de natuurlijke kringlopen waarbinnen voedsel wordt geproduceerd. Bijvoorbeeld voor de veeteelt houdt dat in dat men rekening houdt met hoe de dieren van nature leven. Zo krijgen kippen in de biologische landbouw binnen meer ruimte, de mogelijkheid om naar buiten te lopen in een begroeide uitloop, en hebben ze in hun stal recht op daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel. Maar de term biologisch heeft ook betrekking op het voer dat de dieren krijgen en het gebruik van geneesmiddelen. Meer informatie over biologische landbouw vind je hier.

Keurmerken
‘Biologisch’ is een beschermde term. De term mag dan ook alleen gebruikt worden op gecontroleerde producten. Deze producten zijn de herkennen aan het Europese biologische keurmerk, het ‘groene blaadje‘. Let op: dit keurmerk mag ook in zwart of wit afgebeeld worden. Producten met dit keurmerk voldoen aan de Europese wettelijke eisen voor biologische productie en zijn daarop gecontroleerd.

Daarnaast zijn er nog twee andere keurmerken, namelijk het EKO-keurmerk en het Dementer-keurmerk. Zo toont het EKO-keurmerk aan dat boeren nog verder zijn gegaan dan alleen de Europese wettelijke eisen. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van groene stroom en/of werken met zorgbehoevenden. Het Demeter-keurmerk is het keurmerk voor de biologisch-dynamische (BD) landbouw. Dat houdt in dat boeren en verwerkers veel aandacht besteden aan het milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en de sociale en economische vernieuwingen op en rond een bedrijf. Maar dit laatste keurmerk zul je niet snel in een reguliere supermarkt terugvinden. Meer informatie over keurmerken lees je hier.

Is biologisch altijd de beste keuze?
Zijn biologische voedingsmiddelen dan altijd de beste optie, toch? Zo zwart-wit is het helaas niet, want zoals op elke regel is er altijd wel een uitzondering. Zo is zalm een uitzondering. Van zalm zijn namelijk drie soorten: gekweekte zalm, biologische zalm en wilde zalm. In een aflevering van Keuringsdienst van Waarde worden deze verschillen belicht.

De regel is dat bij de biologische landbouw de natuurlijke leefomgeving van het dier zo goed mogelijk wordt nagebootst. Daarom zou je denken dat dat bij wilde zalm het beste is, want die leeft in z’n natuurlijke omgeving. Maar wilde zalm kan nooit een biologische keurmerk krijgen. Voor het verkrijgen van zo’n keurmerk moet namelijk de gehele keten gecontroleerd kunnen worden en dat kan dus niet bij wilde zalm. Er kan bijvoorbeeld niet gecontroleerd worden wat zo’n wilde zalm eet. Bij een biologisch gekweekte zalm wordt de leefomgeving van het dier wel zo goed mogelijk nagebootst en hebben de dieren ook meer leefruimte dan bij reguliere gekweekte zalm, maar die leefomgeving zal nooit zo goed zijn als die van de wilde zalm. Wil je kiezen voor de variant waarbij de zalm het fijnste leven heeft gehad, kan je waarschijnlijk het beste wilde zalm kopen.

En dat is niets ten nadele van dat biologische keurmerk, want ik geloof echt dat biologische boeren het beste met de dieren voor hebben en ik begrijp dat er kaders gesteld moeten worden. Maar in dit geval denk ik dat de leefomgeving van de biologisch kweekte zalm nooit die van de wilde zalm kan evenaren. Maar als je moet kiezen tussen een biologisch gekweekte zalm en een reguliere gekweekte zalm, dan kan je natuurlijk wel het beste kiezen voor de biologische variant.

Bron: Bionext / Foto: Unsplash

Lees ook: 4 dingen die we kunnen leren van het programma Gefileerd

Geef een reactie