Jouw verborgen impact

Verborgen impact

Welke acties van ons (Nederlanders) hebben nou eigenlijk de meeste impact op de aarde? En welke acties van jou persoonlijk hebben een verborgen impact? De Impact top 10 maakt dat inzichtelijk.

De gemiddelde Nederlander
Uit het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn en berekeningen van CE Delft kwam naar voren wat de verborgen impact is van een gemiddelde Nederlander. Uit het onderzoek blijkt dat ‘spullen’ bij de gemiddelde Nederlander op de eerste plek staan. Nederlanders kopen dus vaak nieuwe spullen. Op plek twee staat het eten van vlees. Daarna komen je huis, je auto, dat wat je aan niet-dierlijke producten en vis eet, je vliegreizen, de tijd die je onder de douche staat, de hoeveelheid nieuwe kleren die je koopt, de hoeveelheid zuivel en eieren die je eet en het aantal keer dat je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Ook kwam naar voren dat als iedereen op deze wereld zou leven als de gemiddelde Nederlander, we 3,5 (!) aardbollen nodig zouden hebben om iedereen te kunnen voorzien in zijn of haar behoeftes. Wat mij zelf nog opviel, is dat de gemiddelde Nederlander meer impact heeft met de hoeveelheid kilometers die hij/zij in de auto doorbrengt dan de kilometers die in het vliegtuig worden doorgebracht.

Babette Porcelijn en CE Delft hebben deze Impact top 10 in kaart gebracht zodat wij als Nederlanders kunnen zien waar we aan moeten werken. Wanneer wij namelijk deze tien meest vervuilende activiteiten weten terug te brengen in impact, kunnen we ook het grootste verschil maken!

Mijn verborgen impact
Maar niemand is natuurlijk de gemiddelde Nederlander. Een individueel persoon kan bijvoorbeeld veel meer vlees eten dan gemiddeld en juist veel minder vaak vliegen dan gemiddeld, of juist andersom. Daarom is er een tool ontwikkeld waarmee jij zelf in kaart kan brengen waar jij persoonlijk het grootste verschil mee kunt maken. Hiervoor ga je naar de website www.mijnverborgenimpact.nl. Let wel: deze tool is en blijft een indicatie, deels gebaseerd op schattingen en aannames. Toch is het leuk om hier eens gebruik van te maken en een eerste inzicht te krijgen in jouw persoonlijke impact op onze aarde. Dan kom je er ook achter waar jij dus nog aan moet werken!

Bron: Babette Porcelijn

Lees ook: Must see: Taking Justice

Geef een reactie