Nee, je hebt geen zeven bikini’s nodig!

Bikini's

Ik heb iets uitzonderlijks gedaan: ik heb een artikel geschreven dat niet informatief is. Ik heb eigenlijk een soort column geschreven. Ik moest namelijk een irritatie kwijt, en die heeft te maken met bikini’s.

We weten natuurlijk allemaal dat influencers, bekende Nederlanders en andere sterren (soms) betaald krijgen om spullen te promoten op Instagram en YouTube. Daarnaast zijn ze zelf vaak (redelijk) vermogend en kopen dus ook zelf veel nieuwe spullen. Dat leidt ertoe dat deze mensen HEEL VEEL SPULLEN hebben. En dat valt me vooral op als het over kleding gaat. Ik begrijp namelijk niet hoe je kan denken dat als je in een gemiddelde zomer al minstens twee paar schoenen gratis krijgt ter promotie, je dan ook nog een derde, een vierde of zelfs een vijfde paar nieuwe schoenen nodig denkt te hebben. Terwijl zo iemand dan waarschijnlijk al minstens twintig paar schoenen in zijn of haar kast heeft staan. 

Maar dat even terzijde, want ik wilde het eigenlijk hebben over bikini’s. Het valt me op, nu het zomer is (en mensen misschien toch weer op vakantie durven), dat er veel vrouwelijke influencers video’s maken op YouTube over hun nieuwe kledingaankopen. En gezien het seizoen, zijn dat dus ook bikini’s. Op zich niks mis mee, een leuke nieuwe bikini. Maar wat me opvalt is dat deze dames in kwestie wel meer dan één nieuwe bikini kopen, soms wel ZEVEN. Wat moet je met zeven nieuwe bikini’s? Als je dat elk jaar doet dan vraag ik me af hoeveel je er op dit moment in je kast hebt liggen. Wat me ook opvalt is dat die bikini’s vaak van ‘merken’ komen die zo goedkoop zijn dat je je afvraagt welke peuter die in elkaar heeft moeten zetten.

Maar gelukkig zijn deze dames heel milieubewust, want ze verbazen zich toch bij elke bestelling weer over de grote hoeveelheid plastic waar die bikini’s (en andere kledingstukken) in verpakt zitten. Ze bedenken zich dan niet dat de kledingindustrie één van de vervuilendste industrieën is waarbij de fast fashionmerken overschotten verbranden én dat het verzenden van die tientallen, misschien wel honderden, pakketjes die ze elk jaar bestellen en ontvangen óók heel milieubelastend is. En natuurlijk: niemand is perfect – ook ik niet. Maar als je het mij vraagt loopt dit toch echt de spuigaten uit.

Daarnaast vind ik dat deze influencers ook een voorbeeldfunctie hebben, want – de naam zegt het al – ze beïnvloeden anderen. En die anderen zijn vaak jonge meisjes die nog niet beseffen dat het écht niet normaal is om twintig bikini’s in je kast te hebben liggen en dat die lage prijs door iemand betaald moet worden (met andere woorden: dat daar mensen veel te weinig voor betaald krijgen). Hoe moeten die jonge meiden dat begrijpen als die volwassen influencers dat zelf niet eens doorhebben?

Wat moet je ook met ZO VEEL bikini’s. Als ik naar mezelf kijk dan heb ik echt maximaal één keer per jaar een bikini aan. Dat zal dan niet gemiddeld zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat er één mens is die meer bikini’s dan broeken nodig heeft. En nee, ik vind het ook geen argument dat je veertien dagen in de Spaanse zon ligt te bakken en daarom elke dag een nieuwe bikini nodig hebt. Een sopje in de wasbak of het bad van je hotelkamer doet al wonderen! Met twee bikini’s kom je dan al toe: je doet de ene aan als de ander hangt te drogen. Om de dag een andere bikini dus, niks saais aan.

Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat zulke goedkope bikini’s van goede kwaliteit zijn. Misschien dat ik me dan toch nog ergens kan voorstellen waarom iemand elk jaar een nieuwe bikini nodig heeft. Maar hoe zonde van al die grondstoffen, de arbeid en het vervoer als je zo’n bikini na één keer dragen al moet weggooien? En ja, het is ook zonde van je geld, maar dat is dan ook gewoon je eigen, stomme schuld. Dan had je van tevoren beter na moeten denken.

Maar ik denk dat er sowieso beter nagedacht mag worden voordat er iets nieuws aangeschaft wordt. Heb ik het echt nodig? Vind ik het echt zó leuk? Ik denk ook dat het een goed idee zou zijn wanneer we met z’n allen die absurd goedkope merken links laten liggen en ons focussen op het kwalitatief betere (en duurzaam geproduceerde) segment. En ja, die kledingstukken zijn dan misschien iets duurder dan je gewend bent, maar dat heeft ook echt wel voordelen. Ten eerste denk je dan wel twee keer (in plaats van één keer) na of je het kledingstuk wel echt nodig hebt én het gaat langer mee, dus je hebt niet elk jaar een nieuwe nodig. En kies dan een wat neutraler printje, dan is het over twee jaar niet opeens uit de mode.

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden, dus laat het me weten! En laat me weten wat je ervan vindt dat dit geen informatief artikel was, want dan weet ik de volgende keer wanneer ik nog eens zo’n uitbarsting heb of het zin heeft om die met jullie te delen of niet. Fijne zomer!

Foto: Unsplash

Lees ook: Duurzame bikini’s scoren doe je hier!

2 gedachten over “Nee, je hebt geen zeven bikini’s nodig!”

Geef een reactie