Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Als je gaat shoppen in de stad of op het web denk je er misschien niet bij na, maar in Bangladesh of India hebben mensen hard gewerkt aan de kleding die jij dan koopt. Misschien wel onder niet al te beste omstandigheden.

Toch zijn er tegenwoordig al een heleboel Nederlandse kleding- en textielbedrijven die ervoor zorgen dat de arbeidsomstandigheden voor de werknemers in hun fabrieken verbeterd worden. Dat houdt in dat ze discriminatie op de werkvloer, gedwongen arbeid en kinderarbeid tegengaan. Daarnaast zorgen ze voor een leefbaar loon en een veilige en gezonde werkplek. Bovendien houden deze bedrijven rekening met het milieu en gaan ze dierenleed tegen. Dit staat allemaal zwart op wit in het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Dat is natuurlijk goed om te horen!

Nu horen we je denken: welke bedrijven zijn dat dan? Nou… onder andere bij America Today, C&A, Costes, De Bijenkorf, Esprit, G-Star, HEMA, Hunkemöller, Men at Work, Open 32, Sissy-Boy, The Sting, WE Fashion, Wehkamp en Zeeman kun je eerlijke en duurzame kleding kopen.

Let wel: een kledingstuk is nooit voor 100 procent schoon. Er zitten namelijk zoveel fases in het productieproces dat eerlijkheid en duurzaamheid moeilijk in al die fases volledig te controleren en te garanderen is. Wel weet je zeker dat de genoemde merken er alles aan doen om de omstandigheden in de fabrieken te verbeteren en te behouden. Zo’n merk gaat dan natuurlijk wel boven merken die niet in het lijstje staan.

Wil je meer weten over de eerlijke en duurzame productie van deze bedrijven? Of wil je de volledige lijst met merken zien? Klik dan hier.

Wil je meer weten over merken die zijn opgericht speciaal om eerlijke en duurzame kleding te produceren? Klik dan hier.